Якщо допомоги від США не буде: у Мінфіні назвали свій план Б

Якщо допомоги від США не буде: у Мінфіні назвали свій план Б

У разі якщо американський Конгрес не проголосує допомогу Україні українська сторона звертатиметься до держав-членів "Великої сімки" із проханням наростити розмір внесків. Про це в ефірі марафону "Єдині новини" розповів очільник Мінфіну Сергій Марченко. 

Водночас міністр зауважив, що кошти від Сполучених Штатів, скоріше за все, ми отримаємо. 

"Ми завжди сподіваємося на найкраще вирішення питання з точки зору наших інтересів, і ми сподіваємося, що в нижній палаті (Конгресу США - ред.) рішення буде знайдено. І зараз для цього є підстави. Ми сподіваємося, що пряма бюджетна підтримка збережеться, тому що це важливо для продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом, для формування пулу партнерів довіри до рішень, які приймаються в рамках G7", - пояснив Марченко.

Він також зауважив, що Україна отримує від США постійні запевнення, що гроші будуть, а відтак такий сценарій розглядається як ключовий. 

"Ми звичайно маємо напрацьовувати варіанти на випадок якщо, але ,скажу відверто, хотілось би, щоб ми ці варіанти не застосовували. Але вони можливі", - зазначив міністр фінансів.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями спікер Палати представників Майк Джонсон повідомив про намір розблокувати допомогу Україні, але із суттєвими змінами. За його словами, документ міститиме істотні відмінності від пакета зовнішньої допомоги, який Сенат ухвалив минулого місяця. Джонсон хоче зробити його програмою позики або кредитування, а також включити до проєкту щось подібне до закону REPO for Ukrainians Act, який би дозволяв конфіскацію російських суверенних активів і внесення коштів від ліквідованого майна до Фонду підтримки України.

Головне