Як мінімум 23 000 людей в Україні вважаються зниклими безвісти, - МКЧХ

Як мінімум 23 000 людей в Україні вважаються зниклими безвісти, - МКЧХ

В Україні на сьогодні зниклими безвісти вважаться не менше 23 000 осіб. Відповідні дані у понеділок, 19 лютого озвучив голова служби розшуку Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) Душан Вуджасанін, пише Tagesschau.

Доля десятків тисяч українців невідома. Їх могло бути заарештовано, викрадено або вбито. 

"Не знати, що сталося з близькою людиною, нестерпно, і це трагічна реальність для десятків тисяч сімей, які живуть у постійному страху", – наголосив Вуджасанін. 

Він розповів, що станом на кінець січня 2024 року Червоний Хрест допоміг 8000 "російських та українських сімей" отримати інформацію про долю або місцезнаходження їхніх зниклих безвісти близьких. 

Нагадаємо, у січні в Єдиному реєстрі осіб зниклих безвісти перебувало 17 000 осіб. МВС оголосило про збір зразків ДНК українців, які наразі вимушено перебувають за кордоном через повномасштабне вторгнення росії в Україну. Це допоможе в пошуку та ідентифікації родичів, які є зниклими безвісти. Можливість здати свої ДНК зразки є в шести країнах ЄС (Польщі, Німеччині, Чехії, Словаччині, Італії та Іспанії), а також в Туреччині.

Як писав "Ми-Україна" раніше, станом на кінець січня співробітниками правоохоронних органів вже задокументовано загибель 9 700 цивільних жителів внаслідок війни рф в Україні. Згідно з даними прокуратури, станом на 9 лютого 2024 року було відомо про загибель 523 дітей через російську агресію.

 

 

 

Головне