Як китайський Mavic, але кращий: в Україні стартує серійне виробництво дрона "Шмавік"

Як китайський Mavic, але кращий: в Україні стартує серійне виробництво дрона

Українські розробники створили власний аналог популярного БпЛА DJI Mavic китайського виробництва, який охрестили "Шмавіком". Ще до настання літа, як очікується, буде введена в роботу перша лінія його виробництва, яка випускатиме по пів тисячі цих дронів на місяць, пише Forbes. 

Виробником "Шмавіків" є одна з місцевих компаній, яка спеціалізується на безпілотних технології. Її назва не розголошується з безпекових міркувань. 

Процес розробки безпілотника компанії обійшовся у пів мільйона доларів та рік часу. "Шмавіка" вже випробували на ефективність умовах застосування заходів радіоелектронної боротьби. До того ж виробник передав військовим на фронт 300 одиниць цих дронів для їх тестування в умовах бойових дій. 

Вартість китайського оригіналу оригіналу та українського аналога є однаковою та становить 3500 доларів. Водночас "Шмавік" має вищу швидкість, здатен довше перебувати в повітрі та на відміну від конкурента має штатну систему скиду БК та вміє змінювати частоту для обходу ворожого РЕБ.

 У компанії очікують, що до кінця літа вона зможе вийти на випуск 2500 "Шмавіків" на місяць.

На додачу, розробник вирішив не обмежуватись лише Україною та вже зводить виробничі потужності також і на території Польщі. Там  конвеєрів сходитимуть двигуни для дронів та системи управління. 

Обидва майданчики у подальшій перспективі дозволять довести щомісячний обсяг виробництва "Шмавіків" до 5000 одиниць, розповів гендиректор компанії-розробника. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Міноборони повідомили, що за сотанні пів року було допущено до експлуатації 344 новітніх зразків озброєння та військової техніки (ОВТ), з них 244 - вітчизняного виробництва.

Головне