Ізраїль застосував білий фосфор проти цивільного населення Лівану, - правозахисники

Ізраїль застосував білий фосфор проти цивільного населення Лівану, - правозахисники

Глобальна правозахисна організація Human Rights Watch висунула звинувачення проти Ізраїлю, стверджуючи, що країна використовувала запалювальні снаряди з білим фосфором по житлових районах щонайменше у п'яти містах та селах на півдні Лівану. 

Як пише ABC News, правозахисники заявляють, що це могло завдати шкоди цивільному населенню та порушити норми міжнародного права.

Водночас в організації не мають прямих доказів цього факту, як наприклад опіків від білого фосфору, але дослідники HRW зазначають, що вони "чули повідомлення, які вказують на можливе пошкодження дихальних органів". 

Ізраїль, своєю чергою, запевняє, що використовує білий фосфор виключно для створення димових завіс, а не для нападу на цивільне населення. Однак ця хімічна речовина при нагріванні здатна підпалювати будівлі та спричиняти важкі опіки людської плоті аж до кісток. Навіть при незначних опіках постраждалі наражаються на ризик інфекцій, відмови органів або проблем з диханням.

Звіт Human Rights Watch базується на інтерв'ю з вісьмома жителями охопленого конфліктом півдня Лівану. Організація заявляє, що перевірила та геолокалізувала зображення з майже 47 фотографій та відео, на яких видно, як снаряди з білим фосфором падають на житлові будинки у п'яти прикордонних містах та селах Лівану.

За даними ліванського МОЗ, як мінімум 173 особи потребували медичної допомоги після впливу білого фосфору.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торік восени правозахисники з Human Rights Watch обвинуватили Армію оборони Ізраїлю у застосуванні снарядів із білим фосфором в ході здійснення військових операцій у Секторі Гази та Лівані. 

Головне