Ізраїль може відмовитися від повномасштабного вторгнення в Сектор Гази

Ізраїль може відмовитися від повномасштабного вторгнення в Сектор Гази

Влада Ізраїлю, ймовірно, змінила плани щодо повномасштабного наступу на сектор Гази, однак ЦАХАЛ продовжує вибіркові удари по ХАМАС, –пише New York Times.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху, заявив, що ЦАХАЛ увійшов на територію Сектора Гази, аби розпочати "другий етап війни". Водночас, він не назвав відповідний крок "вторгненням". Також військові стверджували про просування ізраїльських солдатів в північну частину анклаву.

Наразі вторгнення Ізраїлю до Сектора Гази є "менш масштабним та більш вузькоспрямованим", ніж те, що Єрусалим спочатку описував міністру оборони США Остіну Ллойду й іншим вищим військовим посадовцям США.

Анонімний чиновник США заявив, що Ізраїль вдосконалив план після коментарів Остіна та інших офіційних осіб. Однак Білий дім наполягає на тому, щоб США не диктували Ізраїлю дії щодо вторгнення в Газу.

Іншими факторами, які могли вплинути на плани Ізраїлю, є тиск щодо переговорів про заручників і внутрішні конфлікти щодо стратегії, місця і часу вторгення між ізраїльськими політичними та військовими лідерами.

Як писали "Ми-Україна" раніше, країни "Великої сімки" (G7), до якої входять Велика Британія, США, Японія, Німеччина, Канада, Франція та Італія, за результатами дводенної зустрічі міністрів торгівлі домовилися створити більш надійні ланцюги поставок стратегічних мінералів, які використовуються в мікросхемах та електромобілях. 

Нові ланцюги і посилення наявних планують за рахунок співпраці з країнами, що розвиваються, багатими на ресурси. Йдеться і про країни Глобального Півдня, які все більше відіграють важливу роль у геополітиці. Насамперед, у G7 хочуть посилити свою економічну безпеку.

Головне