Італія допоможе відновити Свято-Преображенський собор в Одесі

Італія допоможе відновити Свято-Преображенський собор в Одесі

Уряд Італії допоможе відновити  Свято-Преображенський собор, який росіяни зруйнували під час обстрілу Одеси 23 липня.

Про це йдеться у заяві уряду країни.

Італія залучила для цього дві найавторитетніші культурні інституції своєї країни - Міланський трієнале та музей MAXXI у Римі.

"Італійські реставраційні школи, тобто університетські факультети, професійні інститути, студії та лабораторії, сьогодні роблять свій досвід доступним для проекту відновлення та вдосконалення стін і фресок, які постраждали від російських бомб, тим самим відзначаючи давню дружбу між двома народами", - йдеться у повідомленні.

23 липня прем’єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні повідомила про готовність італійської влади долучитися до відбудови пошкодженого росією Спасо-Преображенського собору в Одесі.

“Італія, з її унікальним у світі досвідом в реєстраційній галузі, готова долучитися до відбудови собору та інших скарбів культурної спадщини України”, – йдеться у повідомленні.

Того ж дня італійська делегація відвідала Спасо-Преображенський собор. Голова Одеської ОВА Олег Кіпер висловив подяку представникам Італії за підтримку та готовність допомогти Україні з відбудовою після закінчення війни.

Нагадаємо, у  ніч проти 23 липня Одеса зазнала нового ракетного удару. Вже відомо про 22 постраждалих і одного загиблого. Також постраждали пам’ятки архітектури. Кілька сильних вибухів в Одесі прогриміли близько першої години ночі під час повітряної тривоги. Як зазначається, нічну атаку вже оцінили як найруйнівніші для центру міста.

Крім того, було знищено Спасо-Преображенський кафедральний собор. В ПЦУ вже прокоментували удар по собору.

Президент Володимир Зеленський відреагував на ракетний удар росіян.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, українців попередили про здорожчання державної реєстрації транспортних засобів.

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.