Іспанія зірвала контрабанду в росію хімікатів для виготовлення хімзброї

Іспанія зірвала контрабанду в росію хімікатів для виготовлення хімзброї

Поліція Іспанія виявила в порту Барселону 13 тонн заборонених хімікатів, призначених для нелегального експорту в росію. Серед вантажу правоохоронці виявили потенційні "прекурсори для виробництва хімічної зброї", пише Reuters. 

За підозрою у контрабанді заборонених товарів заарештовано чотирьох осіб.

Слідчі встановили, що затримані створили складну мережу для експорту підсанкційний хімічних речовин в рф. Їх схема охоплювала: 

  • підставну компанію в Іспанії, якою керували "громадянами російського походження";
  • її дочірню фірму в Москві,
  • ще низку фіктивних юросіб у Вірменії та Киргизстані.

"У ході розслідування було доведено, що хімічні речовини, які підпадають під міжнародні санкції, деякі з яких є можливими прекурсорами хімічної зброї або нервово-паралітичних речовин, раніше експортувалися з використанням структури цієї компанії", - вказано у заяві поліції.

Правоохоронці не розкрили, які саме хімікати були вилучені.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни весь час застосовують хімзброю та касетні боєприпаси для ударів по ЗСУ, - 95 ОДШБр

Нагадаємо, за підрахунками Генштабу ЗСУ російське окупаційне військо 250 разів використало хімічні боєприпаси проти Збройних сил України. В цілому від початку широкомасштабного вторгнення рф таких випадків зафіксовано вже понад  4220.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Індія вийшла на друге місце серед постачальників росії заборонених технологій, як-то мікрочипів та верстатів. У цьому рейтину країна поступається лише Китаю.

 

Головне