Іранському генералу, який навчав росіян бити “Шахедами” по Україні, оголосили підозру

Іранському генералу, який навчав росіян бити “Шахедами” по Україні, оголосили підозру

Іранський бригадний генерал Шаріфі Моласареї Аббасу Муса, який керував навчанням російських військових застосуванню іранських дронів проти України та координував понад 20 атак, заочно отримав підозру від СБУ та ОГП.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Служба безпеки зібрала докази, які вказують на причетність бригадного генерала Корпусу вартових Ісламської революції Ірану Шаріфі Моласареї Аббасу Муса до агресії рф проти України. Слідство встановило, що генерал допомагав російським окупантам здійснювати повітряні удари по українській території з використанням іранських дронів “Shahed-136” та “Mohajer-6”.

Згідно з матеріалами розслідування, у серпні-вересні 2022 року Іран передав росії не менше 1,5 тисяч бойових дронів, після чого Шаріфі Моласареї Аббасу Муса особисто прибув до тимчасово окупованого Криму разом із групою іранських інструкторів. На полігонах Криму під його керівництвом російські військові проходили підготовку щодо застосування цих безпілотників у бойових діях.

З вересня по жовтень 2022 року під його координуванням росія здійснила не менше 20 масованих атак іранськими дронами на українські цивільні об’єкти. На основі зібраних доказів СБУ та ОГП заочно повідомили іранському генералу про підозру в пособництві у веденні агресивної війни (ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437) та порушенні законів і звичаїв війни ( ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438) .

Розпочато комплексні заходи, спрямовані на притягнення іранського генерала до відповідальності за його воєнні злочини проти України.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Сили протиповітряної оборони в ніч проти 23 серпня збили 14 із 16 ударних дронів, а ще два безпілотники були локально втрачені.

Головне