Іран заявив про виведення на орбіту ще одного військового супутника

Іран заявив про виведення на орбіту ще одного військового супутника

Корпус вартових Ісламської революції (КВІР) повідомив про успішний запуск вже третього свого військового супутника. Про це із посиланням на іранські держЗМІ пише Reuters.

У КВІР відзвітували, що космічний апарат Noor 3 вийшов на орбіту та нині знаходиться на висоті 450 км над Землею. Супутник запускався з триступеневого космічного корабля-носія Qased. З того ж борту Іран запускав і попередника Noor 3 рік тому у березні.

У Пентагоні неодноразово заявляли, що та сама балістична технологія дальньої дії, яку Іран застосовує під час виведення на орбіту космічних апаратів, ймовірно, може бути використана країною і для запусків зброї більшої дальності, включно з ядерними боєголовками.

Іранська сторона, своєю чергою, такі обвинувачення категорично відкидає. Тегеран наголошує, що ця технологія не є прикриттям для розробки "балістики", а також підкреслює, що не займається розробкою та створенням ядерної зброї.

Нагадаємо, раніше цього місяця на параді з нагоди річниці ірано-іракської війни Іран вперше на широкий загал продемонстрував свої новітні військові розробки. Йдеться зокрема про крилату ракету Paveh із заявленою дальністю ураження до цілей 1650 км, гіперзвукову балістичну ракету Fattah та ударний дрон Mohajer-10. В іранських держЗМІ заявили, що новий безпілотник має “найбільшу дальність дії у світі”.

Як писав “Ми-Україна” раніше, у вересні США, Британія, Канада, Австралія та низка інших країн запровадили чергові санкції проти Ірану до роковин смерті Махси Аміні. 22-річна дівчина загинула 16 вересня 2022 року після затримання “поліцією моралі” за неправильне носіння хустки.

Головне