Іран ще більше збільшив свої запаси збагаченого урану, - МАГАТЕ

Іран ще більше збільшив свої запаси збагаченого урану, - МАГАТЕ

Іран продовжує накопичувати уран, збагачений до майже збройового рівня. За місяць запаси країни зросли на майже 7 кг, йдеться у свіжому звіті Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ).

За даними АР, у документі вказано, що якщо станом на вересень 2023 року було зафіксовано наявність у Ірану 121,6 кг урану, збагаченого до рівня 60% чистоти, то вже у жовтня обсяг становив - 128,3 кг.

Фахівці-ядерщики наголошують, що рівень збагачення у 60% є досить близьким до того, який потрібен для виготовлення ядерної зброї (90%). 

В цілому у Ірану станом на жовтень було зафіксовано 4486,8 кг урану. Для порівняння, вересневий показник становив 3795,5 кг. Таким чином за звітний місяць запаси збільшились на 691, кг. 

Як пише Reuters, наявного на сьогодні у Ірану збагаченого до 60% урану буде вдосталь для створення трьох атомних бомб. 

Експерти відзначають, що від початку поточного року темпи збагачення Іраном урану до 60% сповільнилися утричі - з 9 кг на місяць до 3 кг. Дипломати вважають, що це стало наслідком непрямих перемовин між Вашингтоном та Тегераном, а також обміну полоненими цьогоріч у вересні. 

Нагадаємо, напередодні стало відомо, що Іран офіційно відмовив угрупованню ХАМАС у вступі у протистояння з Ізраїлем. Відповідну позицію озвучив Верховний лідер ісламської республіки аятолла Алі Хаменеї під час зустрічі з одним з ватажків терористичного руху Ісмаїлом Ханією. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, Іран 2 листопада очолив Раду з прав людини в ООН

Головне