Іран передумав продавати Китаю нафту задешево: вимагає більше грошей за продовження поставок

Іран передумав продавати Китаю нафту задешево: вимагає більше грошей за продовження поставок

Іран поставив на паузу постачання нафти своєму ключовому клієнту Китаю. Тегеран вимагає від Пекіна платити більше за ресурс, пише Reuters. 

Ще на початку минулого місяця іранські трейдери попередили своїх китайських партнерів про зменшення знижок на нафту марки Light. Таким чином, ціна для них стала за барель стала становити на 5-6 доларів менше, ніж коштує еталонна марка нафти Brent.

"Це розглядається як великий дефолт, і наказ про підвищення цін, мабуть, виходив зі штаб-квартири в Тегерані, оскільки вони також стримують постачання посередникам", - прокоментував ситуацію представник торгового підприємства в Китаї.

Керівник іншого китайського посередника, який напряму купує ресурс у Ірану, заявив, що Тегеран  "притримує певні постачання", що викликає "патову ситуацію" між покупцями в КРН та іранськими продавцями.

"Незрозуміло, чим усе закінчиться. Давайте зачекаємо і побачимо, чи готові нафтопереробні заводи прийняти нову ціну", - додав він.

Reuters пише, що Пекіну вдалось заощадити мільярди доларів завдяки закупівлі нафти у Ірані зі знижками. Таку ж практику Китай реалізує і закуповуючи енергоносії у Венесуелі та росії.

Видання дізналось про принаймні один китайський НПЗ, який зголосився купувати нафту дорожче. Підприємства у Шаньдуні у грудні придбав партію нафту зі знижкою 5,5-6,5 доларів ( раніше вона становила 13 доларів), але з умовою самовивезення вантажу.

"Покупці все ще намагаються знайти рішення, оскільки нові ціни надто високі. Однак оскільки вони мають обмежений вибір, а іранська сторона дуже жорстка, простір для переговорів про ціну утруднений і не на користь китайських покупців", - прокоментував представник НПЗ.

Як писав "Ми-Україна" раніше, країни Європейського Союзу в рамках обговорення 12-го пакету антиросійських санкцій від ЄС не погодили заборону на продаж застарілих нафтових танкерів російським компаніям для перевезення нафти.

 

Головне