Іран передав росії два супутники власного виробництва, - ЗМІ

Іран передав росії два супутники власного виробництва, - ЗМІ

Іран відправив до росії два супутники під назвою "Kowsar" і "Hodhod", розроблені іранською приватною компанією.

Про це повідомило агентство Tasnim.

За даними видання, запуск супутників є важливим етапом для розвитку іранської космічної галузі, оскільки це вперше такі проєкти реалізує приватний сектор країни. Спочатку запуск планували на 2023 рік, але його відклали. Запуск супутників має здійснити росія.

Супутник "Kowsar" призначений для точного землеробства та картографування, тоді як "Hodhod" є супутником зв'язку, пов'язаним з інтернетом. Точна дата запуску поки не вказана.

Це не перший випадок співпраці Ірану та росії в космічній сфері. У 2022 році Росія вже запускала іранські супутники, що викликало занепокоєння у США. Крім того, у вересні 2024 року Іран здійснив запуск власного супутника за допомогою ракети.

Нагадаємо, у США вважають, що посилення співпраці між Тегераном і Москвою створює серйозну загрозу як регіональній, так і глобальній стабільності.

"Ми сприймаємо поглиблення зв'язків між Іраном і росією як щось, що неймовірно дестабілізує регіон", - зазначив речник Державного департаменту США Метью Міллер на брифінгу у Вашингтоні.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив про майбутнє відкриття бази протиракетної оборони в Редзіково, неподалік від міста Пуцьк.

Головне