Іран міг передати росії балістичні ракети Fath-360, - Reuters

Іран міг передати росії балістичні ракети Fath-360, - Reuters

Сполучені Штати висловили серйозне занепокоєння щодо ймовірної передачі балістичних ракет від Ірану до росії, що може призвести до різкої ескалації війни в Україні. Ця заява прозвучала на тлі повідомлень про надання Тегераном Москві балістичного озброєння малої дальності, про шо 6 вересня повідомила низка ЗМІ.

Reuters нагадало, що ще у серпні були дані про очікування росією постачання сотень балістичних ракет малої дальності Fath-360 з Ірану. Тоді ж повідомляось, що десятки російських військових проходять підготовку на іранській території для використання цієї зброї, керованої за допомогою супутників.

"Ми попереджали про поглиблення партнерства у сфері безпеки між рф та Іраном з самого початку повномасштабного вторгнення росії в Україну і стурбовані цими повідомленнями. Будь-яка передача іранських балістичних ракет росії означатиме різке посилення підтримки Іраном агресивної війни рф проти України", наголосив представник Ради нацбезпеки Білого дому Шон Севетт.

Інший американський чиновник підтвердив, що США уважно стежать за можливими поставками ракет з Тегерана у Москву. 

Водночас, місія Ірану при ООН у Нью-Йорку заперечила зміну позиції Тегерана щодо українського конфлікту.

"Іран вважає нелюдським надання військової допомоги сторонам, залученим до конфлікту, що призводить до збільшення людських жертв, руйнування інфраструктури та віддалення від переговорів про припинення вогню. Таким чином, Іран не лише сам утримується від подібних дій, але й закликає інші країни припинити постачання зброї сторонам, втягнутим у конфлікт", - вказано у заяві місії. 

Як писав "Ми-Україна", раніше цього тижня видання Bloomberg дізналось, що підготовку Ірану до передачі рф балістики.

Головне