Іран готовий сприяти припиненню вогню в Лівані за умови зупинки бомбардувань Гази — Аракч

Іран готовий сприяти припиненню вогню в Лівані за умови зупинки бомбардувань Гази — Аракч

Міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі заявив про готовність Ірану сприяти припиненню вогню в Лівані, якщо Ізраїль припинить військову операцію в Газі.

Про це повідомляє Politico.

Іран запропонував підтримати зусилля з припинення вогню в Лівані, але за умови, що Ізраїль припинить свою військову кампанію в Газі. Міністр закордонних справ Ірану Аббас Аракчі зробив цю заяву в Бейруті під час візиту до ліванської столиці після того, як минулого тижня в результаті ізраїльського авіаудару було вбито лідера "Хезболли" Хасана Насраллу.

Аракчі наголосив на важливості використання всіх дипломатичних зусиль для підтримки Лівану та регіону у боротьбі проти так званого "сіоністського окупаційного режиму". Він зазначив, що Іран продовжить підтримувати ліванських союзників на тлі загострення ситуації. Водночас, Ізраїль продовжує наносити удари по позиціях "Хезболли", що підвищує напругу в регіоні.

Заява Аракчі перегукується з позицією іранського верховного лідера аятоли Алі Хаменеї, який виправдав іранські ракетні удари по Ізраїлю, назвавши їх "абсолютно законними і легітимними".

Іран раніше погрожував ударами по енергетичній інфраструктурі Ізраїлю, якщо ізраїльська армія завдасть нових ударів по території Ірану.

Нагадаємо, в Лівані в результаті ізраїльського авіаудару поблизу Тріполі, найпівнічнішого міста країни, був убитий лідер військового крила ХАМАС.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше,  Ізраїль не надавав гарантій адміністрації президента США Джо Байдена, що не буде завдавати ударів по ядерних об'єктах Ірану у відповідь на удари іранськими балістичними ракетами 1 жовтня.

Головне