Ірак прагне якомога швидше позбутися військ США, Пентагон - проти

Ірак прагне якомога швидше позбутися військ США, Пентагон - проти

Влада Іраку заявила про бажання якомога швидшого та організованого виведення військ міжнародної коаліції на чолі зі США з території країни. Іракський прем'єр Мохаммед Шіа ас-Судані заявив, що їхня присутність має дестабілізаційний вплив на тлі регіональних наслідків протистояння Ізраїлю та ХАМАС у Секторі Гази, пише Reuters.

Удари американських військових по осередках ісламістських угруповань, підтримуваних Іраном, викликали занепокоєння, що Ірак може знову стати театром регіональних конфліктів.

"Необхідно реорганізувати ці відносини, щоб вони не були метою чи виправданням для будь-якої сторони, внутрішньої чи зовнішньої, втручатися у стабільність в Іраку та регіоні", - наголосив Судані.

Прем'єр також додав, що процес закриття місії міжнародної коаліції на чолі зі Сполученим Штатами має вестись у межах "процесу взаєморозуміння та діалогу". Конкретних термінів вивезення іноземних сил з Іраку влада не називає. 

Водночас у Міноборони США заявили про відсутність наміру виводити американські сили з Іраку, які перебувають в країні на запрошення її уряду. Reuters пише, що такий розвиток подій турбує Вашингтон, оскільки відсутність військової присутності США в країні дасть поштовх Ірану у плані впливу на "правлячу еліту Іраку".

Нагадаємо, 4 січня війська США вдарили по проіранським угрупованням в Багдаді та ліквідували їхнього високопоставленого командира Абу Такву. Ірак засудив цей та попередні удари американських сил по об'єктах, які використовують пов'язані з Тегераном групи бойовиків. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, наприкінці року Туреччина завдала десятки авіаударів по базах, укриттях і нафтових об’єктах в Іраку та Сирії, які могли використовуватися представниками Робітничої партії Курдистану (PПK). 
 

 
 

 

Головне