Ігнат: Швеція може передати Україні винищувачі Gripen

Ігнат: Швеція може передати Україні винищувачі Gripen

Україна та її партнери розглядають можливість отримання шведських винищувачів Gripen як додаткового компонента до літаків F-16.

Про це заявив речник Повітряних сил Збройних Сил України Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

За його словами, основним бойовим літаком залишається F-16, але розглядається можливість отримання винищувачів Gripen. Швеція може передати Україні певну кількість цих винищувачів.

Ігнат вказав, що Швеція розглядає можливість розробки нової версії винищувачів Gripen для своїх повітряних сил, і це може стати підставою для передачі старших моделей цих літаків Україні. При цьому він не надав конкретної інформації щодо кількості винищувачів.

Важливо відзначити, що українські пілоти вже тестували винищувачі Gripen у Швеції.

"Під час першого візиту в Королівство Швеція командувач Повітряних сил залишив там фахівців, коли власне відбувалась зустріч, щоб вони дослідили можливість надання Україні цих літаків і провели певні ознайомчі польоти на цих літаках, щоб зрозуміти, як це працює, і надати повну довідку – можемо чи не можемо ми отримати цю техніку", – сказав він.

Це може стати потенційним додатком до вже існуючого авіаційного парку України, особливо в контексті можливого оновлення та розширення Ізраїльсько-українського проєкту літаків F-16.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Головнокомандувач армії Швеції відвідав українських артилеристів.

Головне