Група країн ЄС намагається помʼякшити антиросійські санкції у 12-му пакеті, - ЗМІ

Група країн ЄС намагається помʼякшити антиросійські санкції у 12-му пакеті, - ЗМІ

Група країн Європейського Союзу намагається помʼякшити антиросійські санкції у 12-му пакеті обмежень. Про це повідомило видання Bloomberg.

За інформацією неназваних джерел видання, план, який пропонує Єврокомісія, може поставити європейські компанії в невигідне конкурентне становище.

Згідно з документом, з яким ознайомились журналісти, у ЄС запропонували заборонити імпортерам перепродавати так звані високопріоритетні товари - наприклад, напівпровідники, які використовуються у зброї - до росії, а також вимагати внесення певної суми на рахунок для забезпечення дотримання вимог. Половина цієї суми буде перерахована до трастового фонду для України, а контракти будуть розірвані в разі їх порушення. Експортери також будуть зобов'язані інформувати національні органи влади про будь-які порушення з боку компаній третіх країн.

Країни-члени, в тому числі країни Балтії, підтримують ці пропозиції. Водночас представники деяких великих країн блоку сумніваються у законності та доцільності такої пропозиції. Вони також вважають, що такі обмеження можуть поставити європейські компанії у невигідне становище, пише Bloomberg.

Які саме країни хочуть послабити тиск на росію - наразі не повідомляють. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, рішення парламенту Молдови щодо приєднання до санкцій Євросоюзу проти росії Кремль розцінив як ворожий крок. Більш того, Москва офіційно заявила, що вживе проти країни заходів у відповідь. У заяві російського зовнішньополітичного відомства наголошується, що влада Молдови повністю інтегрувалася в "антиросійську кампанію колективного Заходу". 

Головне