ГРУ рф причетне до появи "гаванського синдрому" в іноземних дипломатів, - розслідування

ГРУ рф причетне до появи

До виникнення"дивних" неврологічних симптомів у американських дипломатів та посадовців за кордоном - так званого "гаванського синдрому" - ймовірно, причетні російські спецслужби. Такого висновку дійшли журналісти  The Insider, 60 minutes і Der Spiegel під час спільного розслідування. 

Розслідувачі звернули увагу на той факт, що ідіопатичні симптоми урядовці та військовий персонал США відчували саме в ті проміжки часу та у тих самих місцях, куди приїздили агенти Головного розвідуправління Генштабу ЗС рф. Зокрема йдеться про службовців в/ч 29155. Такі збіги фіксувались у ФРН, Грузії, Сербії та В'єтнамі. Американських дипломатів, чиновників і розвідників дивним чином спіткали "загадкові інциденти", які супроводжувалися головним болем, запамороченням та погіршенням зору після того, як вони чули дивний звук. 

Журналісти встановили також, що двоє потерпілих від нападів "гаванського синдрому" впізнали а обличчя потенційних нападників - російських агентів Єгора Гордієнка та Альберта Авер'янова.

На додачу, в ході розслідування було виявлено, що ГРУ рф замовило у Фонду перспективних досліджень "індивідуальну роботу" під назвою "Потенційні можливості нелетальної акустичної зброї при військових (бойових) діях у місті". 

Як відомо, існування "гаванського синдрому" упродовж тривалого часу ставили під сумнів науковці, частина з них пов'язувала симптоми з психосоматичними розладами або побічні ефектами від інших хвороб. Втім з плином часу подібних випадків фіксувалось настільки багато що заперечувати його стало неможливим.

"Навіщо Кремлю могли знадобитися такі атаки? Точної відповіді ніхто не знає, але з розмов з дипломатами ясно, що ця стратегія зробила свій ефект: багато співробітників не хочуть працювати за російським напрямом, розуміючи, що можуть стати інвалідами і при цьому навіть не отримати належної допомоги - адже багато хто з постраждалих стикався з тим, що їхні скарги списували на психічний розлад", - зазначають журналісти.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, в СБУ відреагували на вимоги російського міністерства закордонних справ росії арештувати очільника СБУ Василя Малюка. У відомсті нагадали Москві, що це саме на голову Кремля Володимира Путіна чекають у Гаазі за його злочини.

Головне