Греція планує брати активну участь у повоєнному відновленні України, - глава МЗС

Греція планує брати активну участь у повоєнному відновленні України, - глава МЗС

Глава Міністерства закордонних справ Греції Георгій Герапетрітіс заявив, що його країна планує брати активну участь у повоєнному відновленні України.

Про це міністр повідомив під час відкриття Міжнародної конференції з відновлення України.

"Багато компаній та установ з накопиченим досвідом і порівняльними перевагами в галузі реконструкції та відновлення активно працюють у нашій країні. До таких секторів належать енергетична інфраструктура, судноплавство, цифровізація, будівництво, захист культурної спадщини, сільськогосподарський сектор, туризм і багато інших галузей", - заявив Герапетрітіс.

За його словами, мобілізація ділового співтовариства та державного сектору Греції для участі у відновленні України зробить істотний внесок у використання можливостей, що відкриваються, які дуже скоро з'являться завдяки руху значних коштів ЄС. Міністр зазначив, що з першого дня повномасштабного вторгнення росії в Україну Греція зайняла чітку принципову позицію.

"Греція повністю підтримала Україну, вона твердо стояла на боці міжнародного права проти будь-якого неспровокованого нападу, проти будь-якого порушення суверенітету, проти будь-якої тенденції до ревізіонізму. Ми солідарні з країною, яка зазнала нападу, і будемо всіляко підтримувати Україну в її боротьбі за суверенітет", - пояснив Георгій Герапетрітіс.

Він також додав, що громадяни грецького походження століттями мирно жили на берегах Чорного моря, тож "ніхто не забуває про злочини в Маріуполі".

"Місті з грецькою назвою і зі значним населенням грецького походження, так само як ми не забуваємо про бої і втрати в Одесі. Російський військовий наступ на Україну - це не тільки загроза безпеці Європи. Він ставить під загрозу мир і стабільність у всьому світі, грубо порушуючи Статут ООН і встановлені норми міжнародного права", - наголосив очільник грецького МЗС.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, США запропонували Греції замінити все наявне радянське озброєння та військову техніку на більш сучасні зразки від американських чи європейських компаній, щоб передати зброю радянського зразка Україні

Головне