Готував удари по штабах ЗСУ біля Авдіївки: СБУ затримала російського агента

Готував удари по штабах ЗСУ біля Авдіївки: СБУ затримала російського агента

Служба безпеки України затримала російського агента, який готував артилерійські удари рф по штабах Сил оборони поблизу Авдіївки, що на Донеччині.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, цілями агента рф були штаби та ключові опорні пункти підрозділів Збройних сил України під Авдіївкою. Він також слідкував за ймовірними маршрутами руху важкого озброєння ЗСУ у напрямку фронту.

У зоні уваги агента також були реактивні системи залпового вогню HIMARS, танки Leopard та бойові машини піхоти Bradley. Для того, аби росіяни могли завдавати ударів, чоловік намагався виявляти їхні локації та передати координати до ФСБ.

СБУ викрила зловмисника і змогла попередити серію обстрілів позицій українських захисників у районі боїв за Авдіївку. Його затримали у власному помешканні. Правоохоронці вилучили у фігурантка мобільний телефон, який використовувався для фотофіксації об’єктів Сил оборони та листування з російськими спецслужбами.

Фігурантом є мешканець Мирнограда Донецької області. Він був завербований російською спецслужбою у грудні 2023 року. Чоловік активно поширював інформацію про підрозділи ЗСУ у проросійських Telegram-групах, завдяки чому його і знайшла ФСБ.

Він обходив прифронтову територію та робив "потрібні" мітки на електронній карті, а потім перенаправляв своєму куратору геолокації з текстовим описом. Наразі йому повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Він перебуває під вартою. Підозрюваному загрожує довічне ув’язнення.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, контррозвідка Служби безпеки затримала ще одну агентку ФСБ росії, яка розвідувала місця базування Сил оборони на Донеччині.

Головне