Готували серію підпалів військового транспорту ТЦК у Дніпрі: СБУ затримала групу зловмисників

Готували серію підпалів військового транспорту ТЦК у Дніпрі: СБУ затримала групу зловмисників

Служба безпеки України та Національна поліція затримали групу зловмисників, які на замовлення російських спецслужб планували підпалювати автомобілі військовослужбовців ТЦК у прифронтовому Дніпрі.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Для реалізації своїх планів фігуранти збиралися використовувати саморобні запалювальні засоби, зокрема «коктейлі Молотова».

"Щоб виявити потенційні цілі, учасники групи об’їжджали територію міста, де намагались виявити паркінги, на яких військовослужбовці залишають свої автомобілі. Отримані координати та цілі на підпал зловмисники мали погодити зі своїм російським куратором", - йдеться у дописі.

За даними слідства, вони все ж встигли підпалити один автомобіль. Завдяки оперативному втручанню СБУ і Національної поліції, подальші плани зловмисників було зірвано.

Розслідування виявило, що до групи входили четверо місцевих жителів, двоє з яких були 17-річними. Вони потрапили у поле зору російських спецслужб на початку літа цього року через свою активність в одному з Telegram-каналів, де шукали легкого заробітку.

За підпал одного автомобіля російські куратори обіцяли їм 3 000 доларів США. Гроші мали перераховуватись на банківську картку, оформлену на підставну особу.

Крім того, зловмисники мали поширювати на міських будівлях написи, що дискредитують співробітників ТЦК, аби створити для російських ЗМІ "медійну картинку" про нібито існування антиукраїнського підпілля на Дніпропетровщині.

Під час обшуків у затриманих вилучили мобільні телефони, складові саморобної запалювальної суміші та банківську картку, куди надходили гроші від російських кураторів.

Зараз затриманим повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна). Вони перебувають під вартою, і вирішується питання щодо додаткової кваліфікації їхніх злочинних дій.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, італійське Міноборони може включити до нового пакети військової допомоги України далекобійні ракети.

Головне