Хорватія визнала Голодомор геноцидом українського народу

Хорватія визнала Голодомор геноцидом українського народу

Уряд Хорватії у четвер, 15 червня, підтримав ініціативу парламенту визнати Голодомор геноцидом українського народу.

Про це заявив прем'єр-міністра Хорватії Андрій Пленков, передає Nova.

"Ми підтримуємо ініціативу, висунуту партіями в хорватському парламенті", - заявив прем'єр Хорватії під час відкритої частини засідання уряду.

Статс-секретар Міністерства закордонних справ Хорватії Зденко Лучич також наголосив, що запропонованою декларацією парламент Хорватії позначає Голодомор, як насильницький голод, що був навмисно організований комуністичним сталінським режимом в Україні в період 1932-1933 років.

Лучич також зазначив, що це злочин геноциду проти українського народу.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Сенат Франції після рішення нижньої палати парламенту, Національної асамблеї, ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу. Як зазначається, за резолюцію про визання Голодомору геноцидом українського народу проголосувал 327 із 343 французьких сенаторів. Решта 16 висловились проти. Кулеба подякував французькому Сенату за “історичне голосування, яке відновлює справедливість та вшановує пам’ять мільйонів жертв”.

Раніше також парламент Ісландії визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. “За” відповідне рішення проголосували 48 депутатів. Своєю чергою на рішення ісландського парламенту вже відреагував Президент України Володимир Зеленський.

"Вдячний Ісландії за визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу, за вшанування пам’яті мільйонів українців, убитих московським режимом. Це чіткий сигнал, що такі злочини не залишаються безкарними і не мають терміну давності", - заявив він.

Головне