Генсек ООН може відвідати саміт БРІКС у рф, МЗС України прокоментувало рішення

Генсек ООН може відвідати саміт БРІКС у рф, МЗС України прокоментувало рішення

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш планує відвідати саміт БРІКС, який пройде 22-24 жовтня в Казані. Україна розкритикувала таке рішення.

Про це йдеться в заяві Міністерства закордонних справ України.

Українська сторона нагадала, що Гутерреш відмовився приїхати на Саміт миру, організований Україною в червні у Швейцарії, але погодився на запрошення від Путіна.

"Генеральний секретар ООН відхилив запрошення України на перший глобальний Саміт миру у Швейцарії. Натомість він прийняв запрошення до Казані від військового злочинця Путіна. Це неправильний вибір, який не сприяє миру. Він лише шкодить репутації ООН", - йдеться у повідомленні.

Інформацію про участь Гутерреша в саміті БРІКС підтвердив помічник російського президента Юрій Ушаков, зазначивши, що 24 жовтня генсек ООН зустрінеться з Путіним для обговорення ситуації в Україні.

Проте заступник речника ООН Фархан Хак не підтвердив конкретних деталей візиту, зазначивши, що офіційні оголошення про майбутні поїздки генсека будуть зроблені пізніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бразильський лідер Лула не поїхав на БРІКС в рф: стала відома причина

Нагадаємо, Президент Сербії Александар Вучич відмовився від участі у щорічному саміті БРІКС у Казані 22-24 жовтня попри особисте запрошення Путіна.

За його словами, відмова обумовлена візитами до Белграда в цей час високопоставлених європейських політиків - прем'єрів Греції та Польщі - Кіріакоса Міцотакіса та Дональда Туска, а також президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Північна Корея вперше прокоментувала звинувачення, висунуті Україною та Південною Кореєю, щодо направлення військових для підтримки росії у війні проти України.

Головне