Генсек НАТО закликав скасувати обмеження для України на використання зброї по цілях в росії

Генсек НАТО закликав скасувати обмеження для України на використання зброї по цілях в росії

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників по НАТО, які постачають зброю Україні, скасувати заборону на її використання для ударів по військових цілях у росії. 

Про це Столтенберг заявив в інтерв'ю The Economist 24 травня.

“Настав час, щоб союзники подумали, чи варто їм скасувати деякі обмеження, які вони наклали на використання зброї, яку вони пожертвували Україні, особливо зараз, коли багато бойових дій відбувається в Харкові, поблизу кордону, це дуже ускладнює їм захист”, - сказав Столтенберг.

Зі слів секретаря, українці давно засмучуються тим, що їм доводиться покладатися на власні безпілотники, якщо вони хочуть атакувати цілі в росії. Вони розгнівані, особливо після того, як росіяни здійснили великий наступ через кордон лише за 20 миль (32 км) від Харкова, другого за величиною міста України.

Деякі західні аналітики стверджують, що США спробували впливати на те, як Україна веде війну, з початку конфлікту. Нерідко американська сторона відмовляла в наданні Україні необхідного озброєння, яке вона терміново просила, лише згодом віддавши його через багато місяців. Це стосується таких систем, як реактивна система залпового вогню HIMARS, танки Abrams, винищувачі F-16 і тактична балістична ракетна система ATACMS.

Аргументували це завжди тим, що Сполучені Штати хотіли уникнути ескалації відповіді Володимира Путіна, особливо використання тактичної ядерної зброї. Після того, як у травні президент Франції Еммануель Макрон розглянув можливість розгортання сил НАТО в Україні, Путін вирішив провести ядерні навчання в Білорусі. Однак, окрім загрози використання зброї, ніяких конкретних наслідків з боку росії не відбулося.

“Ми проводимо навчання, ми постачаємо зброю, боєприпаси для України, але ми не будемо брати пряму участь з території НАТО в бойових діях над або в Україні”, - заявив він.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, армія російської федерації вчергове атакувала три населені пункти на Сумщині.

Головне