Генпрокурор озвучив, скільки українських дітей депортувала росія

Генпрокурор озвучив, скільки українських дітей депортувала росія

Росія, відверто ігноруючи засади міжнародного гуманітарного права, вивезла з України понад 19 500 дітей. Свої злочинні дії агресор проводив під виглядом нібито "гуманітарних операцій", розповів на відкритті міжнародної конференції "Війна росії проти дітей" у Латвії генпрокурор Андрій Костін. 

Він наголосив на тому, що маленький українців не просто депортують з Батьківщини, а і насильницьким способом позбавляють їхньої ідентичності. Для цього дітей віддають у російські родини, примушують отримувати освіту за російськими стандартами та не дають змоги говорити рідною мовою. На додачу, хлопчиків примусово долучають до програм мілітаризації. 

"Ми повинні використовувати кожну можливість, аби ефективно протидіяти цим кричущим порушенням міжнародного права та повернути дітей додому. Ми не маємо ні законних, ні моральних підстав зупинятися доти, доки кожна дитина не повернеться додому цілою та неушкодженою", – звернувся Костін до учасників конференції.

Міжнародний захід "Війна росії проти дітей", який відбувається у Ризі 1 лютого, має на меті віднайти рішення, які б сприяли поверненню викрадених росією українських дітей та притягнення причетних до цього злочину до відповідальності.

Нагадаємо, у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента Володимира Путіна. Також видано ордер на арешт уповноваженої президента росії з прав дитини Марії Олексіївни Львової-Бєлової. Їх визнали винними у "воєнному злочин у вигляді незаконної депортації населення (дітей) і незаконного переміщення населення (дітей) з окупованих територій України до російської федерації".

Як писав "Ми-Україна" раніше, у вересні Офіс омбудсмана заявляв, що має підтвердження того факту, що в рф усиновили 386 дітей з України - "вони були поміщені в російській сім'ї, і по них або розпочалась або завершилась процедура всиновлення". Однією з тих, хто в рф скоїв такий злочин стала уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова, яка публічно заявила про всиновлення вивезеної з Маріуполя дитини. Цікаво, що після отримання ордера на арешт з боку Міжнародного кримінального суду, російська чиновниця почала говорити, що нібито взяла її під тимчасовий захист. 

Головне