"Газпром" може втрати свого останнього найбільшого клієнта в Європі

Австрійська влада поставила за мету пришвидшити анонсовану відмову від постачання природного разу з росії. На цьому у понеділок, 12 лютого, наголосила очільниця Міненерго країни Леонор Гевесслер, передає місцеве видання Kleine Zeitung.

Міністерка заявила, що для цього потрібно зробити наступне: 

  • відомство, яким керує Гевесслер, вже веде роботу над поправкою до "Закону про газову промисловість". Вона включатиме офіційне "зобов'язання стосовно диверсифікації" для австрійських енергокомпаній, оскільки зараз вони "купують занадто мало неросійського газу".
  • австрійська нафтогазова OMV має вийти з контрактів з "Газпромом", які діють до 2040 року. У самій компанії заявляють, що такий крок їй дуже дорого обійдеться. У такому випадку австрійським платникам податків доведеться виплатити російській монополії "від 25 до 35 мільярдів євро, не отримуючи натомість і кубометра газу". Гевесслер доручила економічному аналітичному центру Wifo перевірити наведені дані та потенційні ризики від розриву угоди.
  • останній пункт, який назвала очільниця Міненерго, містить "швидке прийняття рішення стосовно австрійської стратегії безпеки". 

У Міненерго Австрії підрахували, що торік у грудні частка російського газу в загальному газовому імпорті країни зросла до "рекордного значення" у 98%. Це факт, як підкреслили у відомстві, свідчить не лише про "занадто повільне просування диверсифікації імпорту газу", а і про те, що процес загалом рухається " в неправильному напрямку". 

Нагадаємо, попри тверді наміри ЄС відмовитися від російських енергоносії продаж газу продовжує приносити агресору величезні прибутки. Держави-члени боку за підсумками січня-вересня 2023 року закупили у рф скрапленого природного газу (LNG, liquefied natural gas) на понад 6 млрд євро. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, країни "Великої сімки" (G7) прагнуть обмежити можливості росії використовувати величезний тіньовий флот танкерів для транспортування своєї нафти. 

Головне