Хан про ракетні удари рф по енергосистемі України: Якщо били по об’єктах з військовими функціями - це було законно

Хан про ракетні удари рф по енергосистемі України: Якщо били по об’єктах з військовими функціями - це було законно

Російські атаки на енергосистему України наразі неможливо назвати міжнародним злочином, тобто потрібно довести, що такі атаки підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Про це в ексклюзивному інтерв’ю телеканалу "Ми-Україна" розповів прокурор МКС Карім Хан.

"Якщо брати напади на електромережу і таке схоже, це, безперечно, питання окреме. Це вплинуло на український народ і дуже істосно. Закон виразно вказує, що можна нападати лише на військові об'єкти, але не на цивільні. Отже нам потрібно визначити, чи справді ці напади на підстанції, цілі електромережі, мають склад міжнародного кримінального злочину. Якщо так, то їх потрібно буде розслідувати більш ретельно до кінця. Звісно, такі злочини вразили людей з інвалідністю, людей з обмеженими можливостями", - зазначив Хан.

При цьому він додав, що всі атаки на енергооб’єкти необхідно дуже ретельно розслідувати. Адже якщо це були напади на об’єкти, що мають військові функції, то вони були законними.

"Все повинно розслідуватися. Не можна нападати на цивільні об'єкти. Тобто питання, який статус має електропостачання, слід розглядати дуже ретельно в плані того, чи є якість військові переваги від такого нападу, чи є якісь військові функції, чи це робить законною таку атаку, такий напад. Але треба розглядати також те, чи це є частина воєнного нападу, чи це просто комунальне підприємство, що обігріває цивільних. Тут потрібно збирати докази і це дуже ретельний процес", - наголосив прокурор Міжнародного кримінального суду.

Як повідомляли “Ми-Україна”, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що злочини, які російська федерація чинить в Україні, мають небачений масштаб.

Головне