Голову МЗС Бельгії закликали піти з посади через видані російським та іранським делегатам візи

Голову МЗС Бельгії закликали піти з посади через видані російським та іранським делегатам візи

Очільницю бельгійського МЗС Хаджу Лахбіб закликати скласти свої повноваження після того, як вона схвалила видачу віз членам російської та іранської делегацій. Їх представників було запрошено до участі у з'їзді мерів у Брюсселі, пише Reuters.

Міністерка отримала шквал критики за те, що схвалила запити на отримання віз для громадян двох країн, які перебувають під численними міжнародними санкціями. На додачу до цього, це сталось всього за три тижні після того, як країні вдалось визволити свого громадянина Олів'є Вандекастіле з іранської тюрми. Його було засуджено до 40 років за ґратами та 74 ударів батогом за шпигунство проти Ірану, співпрацю із США проти країни, відмивання та контрабанду коштів.

"Нам потрібен міністр, який бере на себе відповідальність. Невирішене питання: чому вона погодилася надати ці візи? Чому через три тижні після звільнення Олів'є Вандекастіле вона визнає, що терористи прибувають до Брюсселя? І чому ім'я Бельгії завжди має бути заплямованим міжнародними відносинами, з якими вона не може впоратися?", - наголосила бельгійська опозиційна депутатка Дар'я Сафаї.

Цей скандал із візами став причиною добровільного звільнення з посади держсекретаря із зовнішніх зв'язків та зовнішньої торгівлі уряду Брюсселя Паскаля Смета.

"Ми знайшли електронний лист, у якому йдеться, що мій офіс погодився покрити витрати на проживання глав делегацій із Тегерана та Казані. Тепер я прошу організаторів заходу взяти на себе ці витрати", - сказав він.

Смет додав, що запрошення мерам Казані та Тегерану були відправлені помилково, однак він готовий взяти на себе усю відповідальність.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний показав, як відбувалась деокупація П’ятихаток Запорізької області. Ворога з населеного пункту було вибито 18 червня.

Головне