Гібридне затемнення Сонця 20 квітня: коли, як та де побачити

Гібридне затемнення Сонця 20 квітня: коли, як та де побачити

Жителі Землі у четвер, 20 квітня, стали свідками рідкісного явища. Вранці відбулось гібридне затемнення Сонця.

Оскільки поверхня Землі викривлена, іноді затемнення може змінюватися між кільцевим та повним, у процесі руху тіні Місяця. Це рідкісний тип затемнень, який називається гібридним, пише EarthSky.

Такий тип затемнення відбувається кілька разів на століття. Наступний після сьогоднішнього - можна буде побачити 14 листопада 2031 року. В цілому у 21 столітті буде 224 сонячних затемнення, і лише сім із них будуть гібридними.

За надзвичайним явищем могли поспостерігати жителі Східного Тимору, низки частин Західного Папуа та півострова Ексмут в Австралії. Часткову фазу затемнення було видно у південній частині Індійського океану, західній частині Тихого океану, в Океанії, Південно-Східній Азії та у низці частин Антарктиди, Індонезії та Філіппін.

Гібридне сонячне затемнення 20 квітня розпочалось о 5:37 ранку, максимальна фаза настала о 07:17.

Трансляцію рідкісного явища з Пертської обсерваторії у Західній Австралії вів сервіс TimeAndDate.com.

Як писав "Ми-Україна" раніше, представник NASA спростував заяву Київської міської військової адміністрації про те, що яскравий спалах у небі над столицею України виник через падіння супутника NASA. Науковці припускають, що це був болід (метеор).

У NASA заявили, що, можливо, плутанина виникла через попереднє повідомлення агентства про виведення з орбіти знятого з експлуатації супутника Rhessi. Раніше повідомлялося, що в ніч проти 20 квітня на Землю впаде 270-кілограмовий супутник NASA, який вивчав Сонце з 2002 року.

Головне