Галущенко заявив, що в Україні могла бути друга Фукусіма

Галущенко заявив, що в Україні могла бути друга Фукусіма

Україна була за крок від катастрофи, яку можна порівняти із Фукусімою. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко у ході конференції "United for Justice".

За словами очільника Міненерго, катастрофа могла статися через відключення електроенергії на Запорізькій атомній електростанції, яка знаходиться під окупацією.

"Це терористична поведінка, якій важливо дати правову оцінку. Мова не лише про російські військові дії. У містечку ЗАЕС представники "Росатому" чинили утиски щодо нашого персоналу, вони здійснили кілька спроб переключити станцію. Відбулося п'ять небезпечних випадків відключення станції від мережі. Останній раз, 27 листопада, єдиним джерелом електроенергії для життєзабезпечення АЕС був електрогенератор. Ми були за крок від катастрофи, яку можна порівняти із Фукусімою. Якщо б цей генератор був пошкоджений, ми б отримали ядерний інцидент. Це не лише питання для України, це також є питанням для світу", - заявив Галущенко.

Також він назвав провокації російських окупантів на ЗАЕС злочинами проти людства, які несуть небезпеку як для України, так для всього світу.

"З 10-го жовтня ми переживаємо постійні атаки на нашу енергетичну інфраструктуру. Близько 50 відсотків усіх потужностей з генерації, лінії електромереж були уражені росіянами. Вони проводили масовані напади по всій країні - а це від 50 до 100 ракет за одну атаку", - зазначив міністр енергетики.

За словами Галущенко, всі свої атаки окупанти планували з допомогою російських енергетиків, які казали, куди треба спрямовувати ракети. 

"Ті люди, хто це робили, також є злочинцями. Важливо знайти їх усіх, кожного з них. Вони також мають бути притягнуті до відповідальності за ці злочини проти людства, за цей прояв геноциду", - заявив Герман Галущенко.

Як повідомляли "Ми-Україна", ситуація на захопленій російськими окупантами Запорізькій АЕС продовжує погіршуватися. 

Головне