G-7 та ЄС планують посилити контроль над банками, які допомагають росії уникати санкцій, - Bloomberg

G-7 та ЄС планують посилити контроль над банками, які допомагають росії уникати санкцій, - Bloomberg

Країни Великої сімки та Європейський Союз розглядають способи посилити контроль над банками, які допомагають Москві обходити санкції. 

Про це повідомляє Bloomberg. 

Це питання обговорюється напередодні зустрічі G-7 в Італії наступного місяця, де лідери мають узгодити нові заходи для кращого виконання санкцій проти росії за її війну проти України.

Деякі союзники розглядають заходи проти кредиторів з третіх країн, які використовують систему обміну фінансовими повідомленнями Банку росії, аналогічну SWIFT, щоб уникнути торговельних обмежень. Обговорення ще тривають, і конкретні обмеження поки не визначені.

За інформацією видання, G-7 давно пріоритетно зупиняє росію у доступі до ключових технологій, необхідних для виробництва зброї. Однак Москва обійшла багато з цих обмежень, імпортуючи заборонені товари через треті країни, такі як Китай, Туреччина, ОАЕ та країни Центральної Азії.

Чиновники зосередили увагу на банках, які сприяли цим транзакціям, попереджаючи їх про нові штрафи. Це вже змусило деяких кредиторів посилити обмеження, що призвело до зменшення російського імпорту.

Європейська комісія пропонує ввести обмеження для кредиторів, які використовують систему російського центробанку SPFS для обходу санкцій. Використання SPFS зросло майже втричі порівняно з 2022 роком, і зараз нею користуються понад 150 іноземних банків у близько 20 країнах.

Переговори підкреслюють зростаючу увагу G-7 до ролі фінансового сектору в здатності росії обходити санкції і закуповувати важливі військові технології. Після вторгнення в Україну в 2022 році кілька великих російських банків були відключені від SWIFT, що спонукало Москву спрямувати бізнес на SPFS.

США та їхні союзники посилили попередження фінансовому сектору щодо дотримання санкцій, і лідери G-7 сподіваються досягти політичної згоди щодо використання прибутків від заморожених російських активів для допомоги Україні.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз розглядає можливість введення тарифів на російський імпорт на суму до 42 млрд євро, який досі не підпадав під санкції, запроваджені блоком у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну.

Головне