ФРН виступає проти конфіскації заморожених активів рф на користь України, - WSJ

ФРН виступає проти конфіскації заморожених активів рф на користь України, - WSJ

Німеччина не підтримує ініціативу із конфіскацією заморожених після повномасштабного вторгнення рф в Україну активів і скерування їх на користь української сторони. Про це пише The Wall Street Journal.

У Берліні остерігаються, що такий крок може "створити прецедент і надихнути рф на нові звинувачення у злочинах часів Другої світової". У ФРН наголошують на тому, що держактиви третіх країн мають імунітет від арешту, а відтак якщо конфіскувати активи рф це йтиме всупереч усталеній правовій позиції країни. На додачу до цього, в Німеччині вважають, що ці кошти можна використовувати як важіль на перемовинах з росією.

Видання зазначає, по позиція ФРН загрожує подальшій долі вказаної ініціативи. Вагання стосовно конфіскації активів країни-агресорки висловлюють також Італія, Франція та Європейський центробанк (ЄЦБ). 

Як відомо, дві третини заморожених майже 300 млрд доларів Центрального банку рф перебувають в Європі. Німеччина наразі дала свою згоду лише не використання доходів з цих грошей на озброєння для України. 

Нагадаємо, голова Мінфіну США Джанет Єллен заявила, що пропозиція Сполучених Штатів щодо скерування доходів від заморожених активів країни-агресорки набирає популярності серед країн G7. За її словами, направлення цих коштів на допомогу Україні може отримати підтримку з боку держав, які стурбовані можливою прямою конфіскацією активів. 

ЄС поки планує лише відокремити відсотки від заморожених активів рф - вони становитимуть близько 5 млрд доларів на рік. Своєю чергою, Вашингтон продовжує наполягати на тому, що усі варіанти, включно з прямою конфіскацією російських активів, виправдані з точки зору міжнародного права і мають залишатися на столі переговорів. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук заявила, що бюджет України вже цього року отримає перші мільярди від заморожених активів рф.

 

 

 

Головне