ФРН довелось підняти винищувачі через російський Іл-20М над Балтикою

ФРН довелось підняти винищувачі через російський Іл-20М над Балтикою

Повітряні сили Німеччини були змушені підняти в повітря свої винищувачі для перехоплення російського військового борту Іл-20М. Літак ВКС рф перебував у міжнародному повітряному просторі над Балтійським морем неподалік Рюгена з вимкненим сигналом транспондера.

Літаки ФРН вилетіли з авіабази у м. Лаге для ідентифікації літака. Далі німецькі винищувачі продовжували супроводжувати російський Іл-20, аж поки він не змінив курс на схід. 

В цілому за увесь минулий рік Повітряні сили країн-членів Північноатлантичного альянсу у Європі більш як 300 разів піднімали бойові літаки для перехоплення російської авіації, коли та наближалась до повітряного простору НАТО. Найбільше таких випадків у 2023 році ставалось саме над Балтикою.

Союзники по НАТО суттєво підсилили авіацію на східному фланзі після того, як у лютому 2022 року росія почала повномаштабну агресію проти України. Винищувачі Альянсу чергують там цілодобово і готові реагувати в разі підозрілих або неоголошених польотів поблизу повітряного простору країн-партнерів.

Нагадаємо, у серпні Данія перехопила у своєму повітряному просторі два російських бомбардувальники, які летіли "до території НАТО". Того ж дня і винищувачі Великої Британії здійснили перехоплення двох протичовнових літаків Ту-142 рф біля узбережжя Шотландії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, очільниця Міноборони Нідерландів Кайса Оллонґрен висловила впевненість у тому, що обіцяні Україні винищувачі F-16 Київ отримає вже цього року.

 

Головне