Франція посварилась з Чехією через АЕС: подано позов до Єврокомісії 

Франція посварилась з Чехією через АЕС: подано позов до Єврокомісії 

Французька урядова енергокомпанія Electricite de France SA (EDF) звернулася до Європейської комісії з офіційною скаргою щодо результатів тендеру на будівництво двох ядерних реакторів у Чехії. По це пише Bloomberg.

Це сталося після того, як чеська комунальна компанія CEZ AS обрала південнокорейську державну компанію Korea Hydro & Nuclear Power Co. (KHNP) як пріоритетного кандидата для реалізації проєкту.

Представник EDF повідомив, що компанія "прагне переконатися, що пропозиція KHNP відповідає фундаментальним європейським принципам, законам та правилам". Французька сторона підозрює, що уряд Південної Кореї може надавати KHNP субсидії, особливо в разі перевитрат при будівництві ядерного об'єкта - АЕС Дуковани.

Вартість контракту оцінюється приблизно в 200 мільярдів чеських крон (8,7 мільярда доларів).

Французька сторона звернулася до Єврокомісії з проханням застосувати положення ЄС про іноземні субсидії для оцінки цього контракту. Раніше цей механізм використовувався для блокування заявок китайських компаній на залізничний тендер у Болгарії та проєкти сонячних електростанцій у Румунії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: росія готується атакувати три українські АЕС цієї зими, - Зеленський 

Нагадаємо, Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) з закликом пришвидшити розгортання своїх місій на критичних для українських АЕС підстанціях.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Китай на сьогодні будує 30 нових реакторів АЕС, що значно перевищує показники інших держав.

Головне