Франція посилить контроль над фінансовою допомогою Україні, – Politico

Франція посилить контроль над фінансовою допомогою Україні, – Politico

Франція підтримала ініціативу щодо впровадження більш суворих заходів контролю над розподілом кредиту в розмірі 35 мільярдів євро, який Брюссель планує надати Україні найближчими тижнями. Питання обговорювалось на нещодавній зустрічі дипломатів, повідомляє Politico.

Видання зазначає, що це рішення має на меті зробити процес надання фінансової допомоги прозорішим і ефективнішим на рівні окремих держав-членів ЄС.

Британська газета Financial Times раніше писала, що ЄС готується до виділення нового пакета фінансування до кінця року, незалежно від участі США. Заходів вживають в умовах побоювань Брюсселя, що Угорщина може перешкодити наданню гарантій, які необхідні для участі США в програмі заморожування активів.

За інформацією видання, остаточна сума може становити від 20 до 40 мільярдів євро і її визначить Європейська комісія після консультацій із державами-членами.

20 вересня під час візиту президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн до Києва вона оприлюднила амбітний план щодо надання Україні кредиту від Європейського Союзу на суму 35 мільярдів євро. Ця ініціатива є частиною більш масштабного проєкту, розробленого країнами "Великої сімки" (G7), який передбачає залучення загалом 50 мільярдів доларів. Особливість цього плану полягає в тому, що кошти планується отримати коштом майбутніх прибутків від заморожених російських держактивів.

Як писав “Ми-Україна” раніше, Bloomberg раніше застеріг, що Україна може зіткнутися з серйозними викликами щодо отримання обіцяної військової допомоги від західних партнерів вже у 2025 році. Ця ситуація зумовлена низкою економічних та політичних факторів в Європі. При чому основні ризики пов'язані з можливим блокуванням угод Угорщиною та скороченням оборонних бюджетів у ключових європейських країнах, таких як Німеччина, Франція, Італія та Велика Британія.

Головне