Франція домовляється зі Швейцарією про реекспорт зброї Україні, - Макрон

Франція домовляється зі Швейцарією про реекспорт зброї Україні, - Макрон

Франція домовляється зі Швейцарією про реекспорт зброї для України. При цьому країна поважає нейтральний статус Швейцарії та її чітку дипломатичну позицію щодо України.

Про це заявив французький президент Емманюель Макрон під час спільної пресконференції з президентом Швейцарії Аленом Берсе у Берні. За його словами, наразі йдеться не про експорт зброї, а про реекспорт. Франція відкрита до такої співпраці з Швейцарією.

Макрон наголосив, що оптимістично налаштований щодо переговорів, які тривають та які дозволять поєднати нейтральність Швейцарії та можливість реекспортувати. Він також назвав підтримку України необхідністю і геополітичним принципом.

"Україна не повинна слабшати, незважаючи на інші конфлікти, зокрема на Близькому Сході. Як ми вже давно визнали, росія не повинна перемогти в цій війні", - підкреслив французький лідер.

Нагадаємо, Швейцарія вирішила не скасовувати статус тимчасового захисту для українців і продовжила його дію до 4 березня 2025 року. Уряд Швейцарії також хоче працевлаштувати 40% біженців, які мають статус захисту S - він дозволяє людям подорожувати за кордон, а також працювати в Швейцарії упродовж року з можливістю продовження.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Швейцарія у п'ятницю, 29 вересня, оголосила про посилення санкцій проти Ірану. Як зазначає уряд, обмеження вводяться через підтримку Іраном війни рф проти України та постачання армії агресора ударних дронів. Відтепер Швейцарія заборонила продаж, постачання, експорт та транзит компонентів.

Головне