Фіцо підстрелили: в мережі зʼявилися кадри перших секунд після стрілянини у словацького премʼєра

Фіцо підстрелили: в мережі зʼявилися кадри перших секунд після стрілянини у словацького премʼєра

У прем'єра Словаччини Роберта Фіцо стріляли під час виїзного засідання уряду, в результаті його доставили до медичного закладу із пораненнями, інформує Telegram-канал "Ми-Україна".

Відомо, що прем'єр перебуває у тяжкому стані. Нападник крикнув Фіцо "Робо, йди сюди", після чого почав стріляти.

"На Р. Фіцо було скоєно замах. У нього зробили кілька пострілів, і зараз він перебуває у небезпечному для життя стані. На даний момент його перевозять гелікоптером до Банської Бистриці, оскільки дорога до Братислави зайняла б занадто багато часу, враховуючи необхідність невідкладного втручання. Найближчі кілька годин все вирішать", - йдеться у повідомленні.

Варто зауважити, що через стрілянину засідання Національної ради Словацької Республіки зупинено на невизначений термін.

Що відомо про прем'єра Словаччини Роберта Фіцо:

  • Фіцо приєднався до Комуністичної партії Чехословаччини у 1987 році, подавши заявку у 1984 році.
  • 1992 року його було обрано депутатом парламенту. З 1994 по 2000 рік Фіцо представляв Словаччину як юрисконсульт у Європейському суді з прав людини, але програв усі 14 справ, які він розглядав.
  • 25 жовтня 2023 року у Словаччині затвердили новий уряд на чолі з Робертом Фіцо за підсумками парламентських виборів.
  • Уряд Словаччини заблокував виділення пакету військової допомоги Україні на 40,3 млн євро.
  • Фіцо пообіцяв, що Словаччина не підтримає заявку України на членство в НАТО, оскільки це "найбільше безглуздя".
  • Фіцо заявив, що військова допомога Заходу Україні не має сенсу і веде лише до збільшення кількості жертв.

Як реагують на напад на Фіцо у світі: 

"Я рішуче засуджую жорстокий напад на прем'єр-міністра Роберта Фіцо. Таким актам насильства немає місця в нашому суспільстві і вони підривають демократію, наше найцінніше спільне благо", - написала президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Шоковані цією жахливою новиною. Всі наші думки з прем'єр-міністром Фіцо та його родиною", — повідомив прем'єр Великої Британії Ріші Сунак.

"Я шокований новиною про напад на прем'єр-міністра Словаччини Фіцо. Ніщо не може виправдати насильство або подібні напади", — зазначив голова Євроради Шарль Мішель.

"Жорстокість цього нападу неможливо собі уявити. Мої думки і молитви з Робертом Фіцо, його сім'єю і народом Словаччини", — зазначив президент Польщі Анджей Дуда.

Крім того, президент України Володимир Зеленський назвав напад на прем'єра Словаччини "жахливим" та висловив сподівання, що він швидко одужає.

"Ми рішуче засуджуємо цей акт насильства проти глави уряду нашої сусідньої держави-партнера. Слід докласти всіх зусиль, щоб насильство не стало нормою в будь-якій країні, формі чи сфері", - зазначив глава держави.

 

Як писали "Ми-Україна" раніше, прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо поранили під час стрілянини в будівлі, де відбулося засідання уряду. Про це пишуть словацькі видання.

Головне