Фінський президент ініціює реформу ООН: пропонує відсторонення країн-агресорів

Фінський президент ініціює реформу ООН: пропонує відсторонення країн-агресорів

Президент Фінляндії Александр Стубб наполягає на необхідності реформування Ради Безпеки ООН. Його план включає розширення складу Радбезу, скасування права вето та механізм відсторонення членів, які беруть участь у "незаконних війнах", пише Reuters.

Ключові пункти пропозиції Стубба включають:

  • збільшення кількості постійних членів з п'яти до 10, додавши представників Латинської Америки, Африки та Азії;
  • скасування права вето для окремих держав, 
  • запровадження механізму відсторонення будь-якого члена, який бере участь у "незаконній війні", такій як російське вторгнення в Україну.

Стубб наголошує, що такі радикальні пропозиції необхідні, оскільки великі держави навряд чи самі запропонують обмеження власного впливу.

Президент Фінляндії сподівається, що його пропозиції стануть основою для обговорення реформи до 80-річчя ООН наступного року. Однак, для внесення змін до складу Ради Безпеки потрібна підтримка двох третин Генеральної Асамблеї, включаючи всі п'ять постійних членів з правом вето.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни в ООН пригощали "котлетами по-київськи" після обговорення удару по "Охматдиту"

Нагадаємо, Україна давно наголошує на тому, що росія перебуває у Раді безпеки ООН незаконно і має бути з неї виключена.

Як писав "Ми-Україна" раніше, очільниця Міжнародного комітету Червоного Хреста Мір'яна Сполярич здійснила дводенний візит до Москви, де зустрілася з головою МЗС рф Сергієм Лавровим та іншими посадовцями

 

Головне