Фінські компанії постачають російському оборонпрому компоненти в обхід санкцій

Фінські компанії постачають російському оборонпрому компоненти в обхід санкцій

Компанії з Фінляндії постачають для російської оборонної промисловості компоненти та обладнання в обхід санкцій. Про це повідомили розслідувачі Yle.

Як зазначається, була знайдена низка компаній, які були зареєстровані у Фінляндії, при цьому маючи зв’язки з росією. Зокрема, деякі з їхніх клієнтів пов’язані з силовими структурами росії.

Кількість таких компаній, як зазначили розслідувачі, становить близько 20. Усі вони, ймовірно, експортували до країни-агресорки компоненти, які можуть використовуватися в оборонпромі. Переважно це невеликі логістичні фірми. Власники цих фірм пов’язані з росією, офіси розташовані у маленьких приміщеннях у південно-східній частині Фінляндії, поблизу великих логістичних хабів.

Зокрема, одна з таких компаній працює біля міста Лаппеенранта. Вона відправляла в росію датчики, дизельні двигуни, паливні насоси, компоненти, які використовуються у коробках передач машин. Схожі компоненти напередодні знайшли у ліквідованій російській техніці на війні в Україні. Водночас не всі ці компоненти підпадають під санкції.

Двоє клієнтів цієї компанії мають зв’язки з ФСБ росії. Клієнти навіть оприлюднювали на своїх сайтах подяку від ФСБ за "гарну співпрацю". Коментарів журналістам-розслідувачам ці компанії не надали.

Також фінські компанії постачали Москві різне оптичне та електронне обладнання, металообробне обладнання.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у російських авіаційних ракетах Х-59 знайшли 42 іноземні деталі, через що Єдина база іноземних компонентів у зброї була поповнена, наголосила пресслужба Національного агентства із запобігання корупції.

Головне