Фінська атомна електростанція "Олкілуото-3" зупинила роботу: що сталося

Фінська атомна електростанція

Атомна електростанція "Олкілуото-3", розташована на березі Балтійського моря недалеко від Таллінна, припинила виробництво електроенергії через технічну несправність турбіни. Зупинка сталась 3 червня о 11:41. Про це повідомили на сторінці станції в соцмережі X. 

“Виробництво електроенергії було перервано сьогодні об 11:41 через несправність турбіни. Наразі питання розслідується”, - повідомили в компанії-оператора АЕС Teollisuuden Voima.

Довідка. “Олкілуото-3” - найсучасніша атомна електростанція Фінляндії, яка була введена в комерційну експлуатацію лише у квітні 2023 року. Її потужність становить 1600 МВт, що робить її однією з найпотужніших АЕС у Європі. Зупинка “Олкілуото-3” може призвести до дефіциту електроенергії у Фінляндії, адже ця станція забезпечує близько 10% потреб країни у цьому ресурсі.

Нагадаємо, що МАГАТЕ не має доступу до важливих для ядерної безпеки ділянок Запорізької АЕС через обмеження, накладені окупантами. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі заявив, що з квітня співробітники агентства не можуть відвідати деякі ділянки станції та спілкуватися з персоналом, що ускладнює неупереджену оцінку ситуації.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, ситуація з обмеженнями постачання електроенергії в Україні дещо покращилася завдяки виходу з планового ремонту двох енергоблоків АЕС.

Головне