Фінляндія допоможе Україні модернізувати систему виявлення природних катастроф

Фінляндія допоможе Україні модернізувати систему виявлення природних катастроф

Фінляндія допоможе Україні модернізувати метеорологічну службу. Сторони обговорили результати дворічного впровадження спільного проєкту.

Про це повідомив міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в Telegram.

Він зустрівся з послом Фінляндії в Україні Яакко Лехтовіртою та директоромз експортних послуг Фінського метеорологічного інституту Харрі Піетарілою, де обговорили результати дворічного впровадження спільного проєкту.

"Ми прагнемо автоматизувати процес моніторингу погоди та прогнозування небезпечних метеоявищ. Для цього необхідне обладнання, яке нам передають фінські колеги", – зазначив Клименко.

Він також повідомив, що українські фахівці вже пройшли професійні тренінги та використовують новітні синоптичні станції з відповідним програмним забезпеченням і потужними серверами. Очікується поставка десяти автоматичних метеорологічних станцій і спеціалізованої морської метеостанції.

"Завдяки отриманому обладнанню ми зможемо цифровізувати процес прогнозування та оперативніше виявляти загрози природних катастроф", – додав міністр, висловивши подяку фінським колегам за підтримку.

Нагадаємо, що у січні 2022 року Фінський метеорологічний інститут та Український гідрометеорологічний центр запустили спільний проєкт, спрямований на часткову автоматизацію моніторингу погоди, прогнозування та попередження небезпечних метеоявищ.

Як писав "Ми-Україна" раніше, "Укргідроенерго" завершило проектування споруд, як частина підготовчих заходів для відновлення Каховського гідровузла та проектування підпірної споруди в нижньому б'єфі Дніпровської ГЕС.

Головне