Фальшиві паспорти для Європи: СБУ розкрила мережу підпільних типографій

Фальшиві паспорти для Європи: СБУ розкрила мережу підпільних типографій

Служба безпеки України та Національна поліція викрили та затримали злочинну групу, яка масово підробляла та продавала документи України та Європейського Союзу.

Про це повідомляє СБУ у Telegram.

В ході спецоперації, проведеної у різних регіонах України, затримано дев’ятьох учасників угруповання. Зловмисники пропонували своїм клієнтам підроблені документи для “легалізації” у закордонних країнах, зокрема в Євросоюзі. До їхніх послуг входили фальшиві паспорти, посвідки на тимчасове проживання в ЄС, а також водійські посвідчення та свідоцтва про реєстрацію авто.

Вартість таких “послуг” варіювалася від 300 до 700 доларів. Сума залежала від виду та кількості замовлених підробок. За даними слідства, за добу зловмисники виготовляли до півсотні фальшивих документів.

Злочинна організація діяла на території Київської, Закарпатської, Харківської, Одеської, Сумської та Дніпропетровської областей. Підпільні типографії були облаштовані в орендованих квартирах та власних помешканнях фігурантів у Харкові та Мукачеві. Там зловмисники встановили спеціальне комп’ютерне обладнання та принтери для друку на пластикових картках з використанням голографічної плівки.

Готову продукцію вони пропонували у спеціально створених Телеграм-каналах, а її відправлення замовникам здійснювали через поштові сервіси.

Під час обшуків виявлено:

  • Підроблені документи, відбитки печаток та штампів;
  • Обладнання для виготовлення підробок;
  • Комп’ютерну техніку, мобільні телефони та чорнові записи із доказами злочинної діяльності;
  • Банківські картки, на які надходили кошти від продажу фальшивок.


Наразі всім затриманим повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: Підробка офіційного документа (Ч. 2 ст. 255), виготовлення, зберігання, придбання, збут підроблених документів, штампів, печаток (Ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 199), підробка або знищення номерів, знаків ідентифікації транспортного засобу (Ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 358).

Одному з організаторів, який переховується за кордоном, заочно повідомлено про підозру за такими ж статтями.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, Служба безпеки України викрила та затримала інформаторку ФСБ, яка намагалася зірвати поставки важкої техніки ЗСУ на південний фронт. Зловмисниця збирала інформацію про рух українських військових ешелонів та розташування ремонтних баз, щоб передати ці дані окупантам для планування авіаударів.

Головне