F-16 допоможе розширити коридор для торгових суден в Чорному морі, - Неїжпапа

F-16 допоможе розширити коридор для торгових суден в Чорному морі, - Неїжпапа

У найближчому майбутньому Україна отримає винищувачі F-16, що дозволить мати повітряну перевагу над росією над Чорним морем.

Про це повідомив командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв'ю Reuters.

За його словами, це забезпечить практично на 100% захист північно-західної частини моря, включаючи коридор для цивільних суден.

F-16, оснащені відповідним озброєнням, зможуть забезпечити відведення російських військових літаків. Віцеадмірал також зазначив, що через атаки морських безпілотників російські військові кораблі уникнуть північно-західної частини Чорного моря на площі майже 25 тисяч квадратних кілометрів.

"F-16 з відповідним озброєнням зможуть відтіснити російські військові літаки. Північно-західну частину Чорного моря, особливо коридор для цивільних судів, буде практично на 100% захищено", - сказав він.

Україна прагне розширити свій судноплавний коридор, але це складно здійснити через контроль рф над Кінбурнською косою, яка перекриває даний маршрут.

Неїжпапа пояснив, що захист цивільних суден включає патрулювання певних районів катерами і застосування засобів ППО для захисту портів і коридорів.

Усього, дії України в Чорному морі дозволили їй створити і забезпечити власний судноплавний коридор без залежності від схвалення Росії, що вийшла з угоди щодо експорту продовольства через ООН минулого року.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, Столтенберг сподівається на вступ України в НАТО у найближчі 10 років.

Головне