Евакуація, калій йодид та нові протоколи: в МОЗ розповіли про підготовку до можливої аварії на ЗАЕС

Евакуація, калій йодид та нові протоколи: в МОЗ розповіли про підготовку до можливої аварії на ЗАЕС

Рішення щодо евакуації населення у разі можливої аварії на ЗАЕС, яка досі перебуває під контролем росіян, прийматиметься ситуативно. Більш детально про це та про інші заходи з підготовки до надзвичайних ситуацій на атомному об'єкті в ефірі "Ми-Україна" розповів головний санлікар та заступник міністра охорони здоров'я Ігор Кузін.

"Під час будь-якої потенційної аварії на атомних об'єктах рішення щодо евакуація прийматиметься ситуативно, в залежності від прогнозу, зробленого спільно з представниками з енергобезпеки, які будуть робити відповідні розрахунку по руху такої хмари", - зазначив він.

За його словами, відповідні рішення мають у негайному порядку бути доведені до того населення, яке підлягає укриттю, або вивезення з небезпечної зони.

Кузін також розповів, що нині МОЗ займається заміною певних партій калій йодиду, які Україна отримала ще торік. У частини з них добігає термін придатності.

Також головний санлікар зазначив, що міністерство у більшості областей провело ситуативні навчання для того, щоб протестувати систему швидкої медичної допомоги, екстреної меддопомоги, медицини катастроф та системи, яка відповідає саме за радіаційний моніторинг.

"Ми отримали від наших міжнародних партнерів велику кількість міжнародних протоколів, які дозволяють застосовувати сучасні методи лікування гострої променевої хвороби. Україна має свій протокол, але він від 2006 року. Тому зараз сформована робоча група, яка найближчими тижнями фіналізує і оновить національний протокол лікування гострої променевої хвороби", - зазначив він.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями голова Міненерго Герман Галущенко заявив, що вибух на окупованій росією Запорізькій атомній електростанції може статися у будь-який момент. Також він додав, що окупанти не допускають українську сторону до моніторингу ситуації на станції.

Головне