Естонія може видати Україні військовозобовʼязаних українців

Естонія може видати Україні військовозобовʼязаних українців

Естонія може видати Україні військовозобовʼязаних українців. Про це повідомило видання ERR.

Глава МЗС висловив намір офіційно повідомити українській владі, що якщо вони хочуть мобілізувати українських громадян в Естонії в армію, то Естонія готова укласти такий договір з Україною.

Повідомляють, що від України ще жодного такого запиту не надходило.

"Естонія не залишиться осторонь. Ми із задоволенням готові укласти такий договір і допомогти Україні. Ми маємо уявлення про те, де в Естонії живуть ці люди. Ми готові посприяти в доставці цих людей з Естонії в Україну, якщо вони цього потребують", - додав міністр внутрішніх справ.

З Естонії можуть екстрадувати іноземців тільки за умови, що людину притягують до кримінальної відповідальності.

Документи на тимчасовий захист в Естонії подали майже сім тисяч українських чоловіків мобілізаційного віку.

Водночас, естонські прикордонники кажуть, що країна не змушуватиме повертатись чоловіків в Україну.

"Ми обговорювали це питання з послом України, і Україна нас про це не просила. В Україні немає законних підстав запитувати нас про видачу вказаних громадян, як і у нас немає підстав їх видавати", заявив керівник Департаменту прикордонної та міграційної політики МВС Естонії Янек Мягі.

В Естонії проживають близько 7500 чоловіків призовного віку.

Нагадаємо, національний банк України випустив памʼятні різдвяні монети у вигляді дзвоників, які присвячені відомій колядці Щедрик в обробці композитора Микола Леонтовича.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Україна може отримати перші винищувачі F-16 до кінця 2023 року. Про це повідомив американський Інститут вивчення війни (ISW).

"Хоча Рютте не підтвердив терміни доставлення F-16, нещодавно в стратегічному документі Міністерства оборони Естонії було зазначено, що Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія вже зобов’язалися надати Україні F-16 "до кінця року", — зазначили в ISW.


 

Головне