Ель-Ніньо вже цьогоріч може змінитися протилежним явищем: що це значить

Ель-Ніньо вже цьогоріч може змінитися протилежним явищем: що це значить

Погодні умови Ель-Ніньо, які можуть спричиняти такі екстремальні явища, як лісові пожежі та тропічні циклони, як очікується, поступляться місцем прохолоднішим умовам Ла-Нінья пізніше цього року. Відповідний прогноз озвучила Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) 3 червня, пише Reuters.

Ель-Ніньо - це кліматичний феномен, який характеризується нагріванняv океанічних поверхневих вод у центральній та східній частинах екваторіальної зони Тихого океану. Це явище зазвичай асоціюється з посиленням посух в Австралії, Індонезії та Південно-Східній Азії, а також зі збільшенням кількості та інтенсивності тропічних циклонів у східній частині Тихоокеанського регіону.

Ла-Нінья є його протилежністю і характеризується низькими температурами вод у тих самих частинах Тихого океану. Це явище пов'язане з підвищеною ймовірністю повеней в Австралії та Південно-Східній Азії, а також посух у Південній Америці та південній частині США.

За даними ВМО, існує 60% ймовірність настання умов Ла-Нінья у період з липня по вересень та 70% ймовірність їх виникнення з серпня по листопад 2023 року.

"Кінець Ель-Ніньо не означає паузу в довгостроковій зміні клімату, оскільки наша планета продовжуватиме нагріватися через парникові гази, що утримують тепло. Винятково високі температури поверхні моря продовжуватимуть відігравати важливу роль у найближчі місяці", - зауважив заступник генсека ВМО Ко Барретт.

Фахівці наголошують, що період з 2014 по 2022 рік став найтеплішим дев'ятирічним відрізком за всю історію інструментальних спостережень за погодою та кліматом. Особливо примітним є той факт, що рекордно високі температури спостерігалися попри охолоджуючий ефект явища Ла-Нінья, яке тривало з 2020 по початок 2023 року.

Як писав "Ми-Україна" раніше, торік у липні в ООН офіційно підтвердили повернення Ель-Ніньо.
 

Головне