Ексвласник "Дельта Банку" намагається уникнути покарання за крадіжку мільярдів

Ексвласник

Колишній власник збанкрутілого "Дельта Банку" Микола Лагун є автором найбільшого банкрутства в українському банківському секторі. Борг перед державою та вкладниками сягає сотні мільйонів доларів, з яких щонайменше шість мільярдів цей банкір намагається "списати" через процедуру банкрутства, як розповідали про це ЗМІ.

Але і в кримінальних справах Микола Лагун має надію  вийди сухим із води, про що розповіли журналісти видання "Апостроф".

Проти банкіра висунуті обвинувачення в особливо тяжких злочинах. Однак Лагун вільно гуляє Європою, проживає в елітному районі Відня і впевнений, що за скоєне відповідати йому не доведеться. Проти нього висунуті звинувачення у розтраті мільярдів гривень вкладників "Дельта Банку" та заволодінні коштами, отриманими від Національного банку України. Майже дев’ять років слідства і нарешті передача до суду двох резонансних справ щодо банкіра-схемника повернула вкладникам банку надію. Однак реальність виявилась іншою/

Вже понад пів року кримінальні справи щодо Миколи Лагуна  ніяк не почнуть розглядатись в Шевченківському суді Києва.

Регулярні перенесення слухань, відсутність підозрюваного в Україні та безпідставне затягування розгляду справ  адвокатами Лагуна - ось ті причини, які не виглядають переконливо.

Окрім того,  експерти підозрюють що всі ці справи можуть закрити ще не попередньому засіданні. Це дозволить Миколі Лагуну, якому інкримінують заволодіння понад пів мільярдами доларів НБУ та вивід майже 150 мільйонів доларів вкладників "Дельта Банку" в офшори уникнути будь якої відповідальності та не повертати ці кошти.

Попри пред’явлення підозри у особливо тяжких кримінальних злочинах, пред’явлення вимог Фондом гарантування вкладів про погашення збитків у розмірі 24 мільярдів гривень, невиконання вимог слідчих та відкрите ігнорування судових засідань, Миколу Лагуна досі не оголосили у розшук. Також залишається питання - як чоловіку призовного віку вдалося виїхати з України під час повномасштабного вторгнення.

Надію  уникнути відповідальності Лагуну дають "правки Лозового". Йдеться про правки до закону України, які Верховна Рада ухвалила з руки біглого депутата Андрія Портного п’ять років тому. Завдяки цим правкам сплив річного строку досудового розслідування стало приводом для закриття кримінального провадження. Це стосується й справ щодо тяжких або особливо тяжких злочинів, в тому числі корупційних.

Один момент - ці норми стосуються справ, які були порушені після березня 2018 року, а кримінальні справи щодо Лагуна відкриті у 2014-2015 роках, що виключає можливість скористатись цією правкою. Але адвокати ексвласника отримали в Печерському суді рішення, які дають їм надію застосувати такі правки і до справ щодо звинувачення Лагуна.

На сьогодні складається враження, що виключно присутність журналістів в суді та увага громадськості до цих справ не дозволила судді Шевченківського суду Трубнікову винести рішення про закриття справи.

Непереконливі клопотання Генпрокурора та незрозумілі підстави для перенесення судових засідань, вже тричі суд як не наважився вирішити питання про розшук Лагуна Миколи через неявки в судове засідання, так і не призначив справу до розгляду по суті.

Як буде здійснюватися судова реформа - прослідкуємо на кейсі притягнення до відповідальності в особливо тяжких злочинах Лагуна Миколи. Нагадаємо, Миколі Лагуну загрожує позбавлення волі до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Головне