Ексрадника адміністрації Януковича викрили на організації схеми для ухилянтів, - СБУ

Ексрадника адміністрації Януковича викрили на організації схеми для ухилянтів, - СБУ

Колишнього радника адміністрації Віктора Януковича викрили на організації злочинної схеми ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку в Києві.

Про це повідомила пресслужба Служби безпеки України в Telegram-каналі. Як зазначається, правоохоронці нейтралізували злочинну групу, яка вивозила ухилянтів до країн Європейського Союзу під виглядом водіїв міжнародних пасажирських перевезень.

На чолі злочинного угруповання був мешканець Києва. Він з 2012 і до початку 2014 року обіймав посаду радника глави адміністрації президента-втікача Віктора Януковича.

Для реалізації своєї схеми колишній радник оформлював "клієнтів" на підконтрольну компанію-перевізника та реєстрував їх у системі "Шлях" - вони нібито були водіями закордонних рейсів.

Водночас співробітники СБУ викрили ще дві схеми. Зокрема, на Закарпатті затримали посадовця місцевої військово-лікарської комісії (ВЛК). Він продавав військовозобов'язаним чоловікам фіктивні медичні висновки про начебто непридатність до служби за станом здоров’я. Потім ухилянти хотіли виїхати з України як "списані" з військового обліку.

Також у Тернопільській області ліквідували канал, до організації якого була причетна волонтерка місцевого благодійного фонду та місцевий мешканець. Двоє осіб вивозили чоловіків до кордону з країною ЄС, а потім показували обхідні маршрути лісовими стежками. Обох організаторів схеми було затримано під час переправлення втікачів за кордон.

Організаторам таких схем та їхнім спільникам загрожує до 10 років ув'язнення  з конфіскацією майна.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у мережі запустили фейк про хлопця, який нібито був вбитий співробітниками ТЦК у Білій Церкві, що в Київській області.

Головне