Ексголові КС і правоохоронцям, які переправляли його за кордон, повідомлено про підозри

Ексголові КС і правоохоронцям, які переправляли його за кордон, повідомлено про підозри

Правоохоронні органи висунули обвинувачення колишньому голові Конституційного Суду, співробітнику ДПСУ та заступнику начальника одного з районних відділів на Заході України за підозрою в організації незаконного переправлення людей через державний кордон.

Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань.

За даними слідства, один із підозрюваних організував групу, яка допомагала військовозобов'язаним чоловікам нелегально перетинати кордон. Він залучив водія, який вивозив людей за межі України через пропускні пункти, де працювали члени цієї групи.

Правоохоронці встановили, що організатор контролював, щоб прикордонники пропускали автомобілі без перевірки документів у пасажирів і огляду транспорту. Вони перевіряли документи лише у водія, і лише він був зареєстрований у базі даних як особа, яка перетнула кордон.

Після перетину кордону водій передавав керування особам, яких вивіз з України, і повертався назад, отримуючи оплату за свої послуги.

Що відомо про цю справу?

 

Використовуючи цю схему, у березні 2022 року колишній голова Конституційного Суду України виїхав з країни, щоб уникнути кримінальної відповідальності, одночасно допомагаючи двом іншим особам нелегально залишити Україну. За даними ЗМІ, мова йде про Олександра Тупицького.

Отримані від правоохоронних органів Угорщини дані свідчать, що ці особи перетнули кордон без належної перевірки документів та митного контролю.

Колишньому голові Конституційного Суду України висунуто підозру за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу України, а двом іншим особам — за частиною третьою тієї ж статті.

Розслідування триває, тривають заходи щодо обрання запобіжних заходів та притягнення до відповідальності інших осіб.

Раніше стало відомо, що ДБР розпочало розслідування щодо незаконного переправлення Тупицького через кордон. Слідство встановило, що він залишив Україну без належної перевірки документів та контролю.

Тупицький був оголошений у міжнародний розшук 27 травня 2022 року. Йому висунуто звинувачення у наданні неправдивих свідчень та підкупі свідка, за що передбачено до п'яти років ув'язнення.

Як інформував "Ми-Україна" раніше, ДБР на Полтавщині викрило посадовця ДСНС, який незаконно переправляв чоловіків за кордон.

Головне