Ексдепутатка заробила на схемі від ухилення від мобілізації 40 млн грн: СБУ оголосила підозру

Ексдепутатка заробила на схемі від ухилення від мобілізації 40 млн грн: СБУ оголосила підозру

Служба безпеки України викрила масштабну схему ухилення від мобілізації, до якої була причетна колишня народна депутатка. За даними слідства, вона організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання.

Про це повідомляє СБУ у Telegram. 

Зловмисники виготовляли та продавали фіктивні документи про отримання групи інвалідності через професійні захворювання. Їхніми клієнтами були потенційні призовники, які прагнули знятися з військового обліку та незаконно виїхати за кордон.

Щомісячний "прибуток" від злочинної діяльності становив близько 100 000 доларів, які розподілялися між учасниками групи. До неї, окрім ексдепутатки, входили двоє її колег з інституту (завідувачі відділень), лікар-профпатолог, координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині, а також посадовці медико-соціальних експертних комісій західного регіону.

Діяльність злочинців полягала в фіктивному оформленні ухилянтів на амбулаторне лікування, “діагностування” їм професійного захворювання та призначення групи інвалідності.

В результаті спецоперації в Києві затримано організаторку схеми та її спільника з Львівщини, який передавав їй “відкат” у розмірі 32000 доларів. Під час обшуків виявлено понад 40 мільйонів гривень, меддокументи та записи з обліком клієнтів.

Організаторці та чотирьом учасникам групи повідомлено про підозру за ч. 3 та ч. 4 ст. 368 (прийняття неправомірної вигоди) та ч. 3 ст. 369-2(вплив на прийняття рішення) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до 12 років тюрми з конфіскацією майна.

Слідство триває, встановлюються всі обставини злочину та інші причетні особи.

Заходи проведено спільно з Національною поліцією за процесуального керівництва органів прокуратури.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, співробітники СБУ заблокували ще три схеми для ухилянтів у Вінницькій та Закарпатській областях. Серед організаторів були посадовець місцевого підрозділу ДПСУ на Вінничині та місцеві "ділки" із Закарпаття.

Головне